The artist is a woman

Det har börjat cirkulera ett klipp från Marina Abramovics performance The artist is present i sociala medier. Kul, tänkte jag först. Denna performance var något utöver det vanliga och förtjänar att ses av många.

Men det visade sig att perfomancen i klippet reduceras till att handla om hennes relation till en man som hon var ihop med för ungefär hundra år sedan. Det irriterar mig av flera skäl. För det första tog hennes konstnärskap fart efter att hon gjort slut med denne man. För det andra handlar The artist is present om något mycket större än en gammal avdankad kärleksaffär. Men framför allt är jag irriterad därför att den gamla stereotypen upprepar sig – en kvinna kan inte vara en egen individ utan måste alltid ställas i relation till en man.

Till den som vill få en riktig bild av Marina Abramovics konstnärskap kan jag rekommendera denna dokumentär:

Och till den som vill höra vad mer jag har att säga om detta fenomen kan jag rekommendera min dikt Vad är en kvinna utan man:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s