Vad gör en poet till en poet?

Första gången jag försökte få en diktsamling utgiven var 2003. Det gick inte. Av ren frustration började jag med poetry slam och sedan dess har jag både vunnit och förlorat och vunnit igen och utvecklats och skrivit pjäser och tidningsartiklar och lärt mig att det är jag som behärskar språket och inte språket som behärskar mig och att jag kan göra vad jag vill med det.

Men.

I tio års tid efter det första försöket har jag skickat jag vet inte hur många diktsamlingar till jag vet inte hur många förlag och fortfarande går det inte. Den senaste refuseringen kom för drygt en vecka sedan och två meningar från brevet går fortfarande på rundgång i mitt huvud:

Gemensamt för dikterna är drivet och tilltalet men tyvärr också att de med få undantag saknar tillräcklig språklig spänst, språkligt motstånd, dvs. det som gör en dikt till en dikt. Kanske är det så att om man får cred och framgångar i slamvärlden så är det lätt att tro att dikterna också fungerar på papper.

Av en slump läste jag idag Göran Sonnevis dikt Om kriget i Vietnam. Sveriges mest kända politiska dikt. En dikt som gjorde avtryck. En dikt som saknar språkligt motstånd och har direkt tilltal. Hade den fått samma kommentar?

*

Det är ganska konstigt det här när jag tänker på det. Att jag i tio år har varit poet medan jag ännu inte är poet. Att jag skriver dikter som saknar det som gör dem till dikter. Vem är jag egentligen? Finns jag ens?

_MG_4925-2

Bild på mig. Eller?

(foto: Patrik Petroff)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s