Kan konsten förändra världen?

Apropå gårdagens missmodiga rant om ordens maktlöshet. Det här skrev jag på den gamla bloggen för ett år sedan:

2012-04-16

Temat för årets TUPP-festival var revolution. Kan konsten göra skillnad? Det projekt som hade störst potential att verkligen röra i samhällsgrytan var Name readymade. Tre konstnärer från Slovenien tog premiärministerns namn och heter numera Janez Jansa i alla officiella dokument. Enligt Janez Jansa som presenterade projektet kallas de Janez Jansa även privat. Huruvida deras aktion har lyckats åstadkomma någon verklig samhällsförändring var svårt att utläsa ur presentationen. Något som slog mig dock var att deras agenda inte var (åtminstone inte uttalat) politisk. Janez Jansa som presenterade projektet undvek konsekvent att svara på frågan om syftet med denna aktion. Projektet väckte visserligen en hel del relevanta funderingar kring identitet, och det kanske ger upphov till något som i förlängningen kommer att förändra samhället. Det återstår att se.

I Curator’s piece disuterade kuratorer från olika europeiska länder sin syn på konstens verkan i samhället. Alla tycktes bära på en tro att konsten kan göra skillnad. I början av föreställningen sades något i stil med att samhället är regeln medan konsten är undantaget. Så kan det kanske vara, men frågan är om man kan se konsten som ett undantag om man utgår ifrån att konsten är ett kollektiv, ett eget samhälle i samhället. De som ägnar sig åt en viss konstform, t.ex. teater, tillhör onekligen ett kollektiv, en kultur med egna normer och värderingar. Hur kan man då göra sig till ett undantag? Går det ens? Är inte alla kulturer mer eller mindre otåliga mot de som vill utmana deras normer? Som jag ser det kan konsten som kollektiv vara ett undantag i förhållande till det övriga samhället, men risken är stor att den bildar en egen konformitet som är svår att frigöra sig ifrån. Om konsten ska lyckas göra revolution krävs det att den är ständigt beredd på att göra revolution inom sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s