Avskedsbrev till poetry slam

Efter de tre kvaldagarna i poetry slam-SM hade jag högst poäng av alla, 80,8, vilket är 8,97 i snitt (på en skala mellan 1 och 10). Trots det hamnade jag på nionde plats. Anledningen är att man räknar rankning och inte poäng.

Även om det låter konstigt är ett sådant system vettigt med tanke på att poängnivåerna skiljer sig mellan olika bouts (som tävlingsomgångar heter på slamspråk). Men det som gör tävlingen godtycklig, utöver det faktum att juryn röstar efter smak, är att lagkamrater inte tävlar mot varandra. Det är fyra personer i varje lag, och om de fyra poeterna hamnar på plats 1, 2, 3 och 4 får alla rankning 1. Och då kan följande hända: Person A som hamnar på fjärde plats alla dagar kan få rankning 3, medan en annan person B som är bäst av sina lagkamrater och hamnar på andra plats varje dag får rankning 6 och hamnar längre ner än A. Resultatet blir att de åtta som är i den individuella finalen inte är de åtta bästa individuella poeterna.

Av den anledningen är det dumt att ta tävlingsmomentet i ett SM i poetry slam på allvar. Jag är en tävlingsmänniska och har gått in i varje SM med intentionen att placera mig högt, men så här i efterhand känns det dumt att ha fäst så stor vikt vid en tävling där slumpen har så avgörande roll.

Det hade varit kul att kunna titulera sig som svensk mästare i poetry slam eftersom det låter bra för folk som inte är insatta i hur poetry slam fungerar. Men vad den titeln egentligen betyder är att man har råkat hamna i topp åtta och att fem slumpvist utvalda personer har tyckt att man är bäst under en enda kväll. Den titeln betyder alltså ingenting.

Men trots allt är jag väldigt tacksam för min tid inom poetry slam, den har varit rolig och framför allt lärorik. Poetry slam-scenen har gett mig en möjlighet att utveckla mitt skrivande och mitt uttryck. Utan den hade jag inte varit den jag är idag. Men jag inser nu att poetry slam är en skola och inte ett konstnärligt forum. Jag är färdiglärd och nu är jag redo att prova mina vingar någon annanstans.

Jag älskar att framföra min poesi på scen och tänker fortsätta göra det. Men det finns andra scener och forum än poetry slam. Vi ses där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s