Marginaler

Jag har funderat mycket kring vad jag ska få ut för mening av de senaste dagarnas händelser och den enda insikt jag kommit fram till är samma insikt som alltid: Människan har ytterst lite makt över livet. Hon kan försöka påverka det och hon kan lyckas till viss del, men det som alltid har den avgörande rollen i livet är slumpen. Har man inte turen och marginalerna på sin sida spelar det ingen roll hur mycket man stretat eller hur rätt man spelat sina kort.

Marginalernas betydelse blir extra tydlig när det handlar om liv och död. Under kriget i Bosnien råkade en släkting till mig befinna sig på fel plats vid fel tillfälle när en granat slog ner och splitter träffade honom i bröstet. Han hade tur som överlevde och när han var på sjukhuset upptäckte läkarna exakt hur mycket tur han hade. En splitterbit hade stannat precis intill hans stora kroppspulsåder. Hade den gått bara några millimeter längre in då hade han fått en inre blödning och dött. Det visade sig dessutom att splitterbiten låg så olyckligt till att han riskerade att förblöda om läkarna skulle försöka operera bort den. Därför lät de den vara och skickade hem honom med rådet: ”Ansträng dig inte för mycket”. Tjugo år senare har han fortfarande splitterbiten intill pulsådern och lever med vetskapen om att den kan börja röra sig inåt om han har otur.

Sett i ett större perspektiv betyder en tävling ingenting. En titel betyder ingenting. Ära betyder ingenting. Det enda som betyder någonting är den mening vi skapar av det som händer oss. De historier vi berättar. Om ens det. Frågan är om de ens historierna spelar någon roll. Är det inte viktigast vad vi gör? Hur vi beter oss mot varandra?

Människans sämsta sidor blottas både i tävlingar och i krig. Fåfängan. Ärelystnaden. Prestigen. Självcentreringen (den personliga eller nationella). Oviljan att erkänna sina egna misstag. Oviljan att se andra som lika värda eller i bästa fall ointresset för andras infallsvinklar.

Allt kan kokas ner till frågan vilken sorts människa man vill vara. Jag vill inte vara den karikatyr till människa som tävlingen gör mig till. Det är den största anledningen till att jag inte längre vill tävla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s