Det blev en kvinna i år

Läser i DN:

”De utländska tidningsjournalisterna (…) frågar [Peter Englund] om Akademiens val av Munro är en åtgärd för att balansera den genanta mansdominansen bland Nobelpristagarna (sic).

Han svarar en gång till vad han envist upprepat under eftermiddagen: Litterär kvalitet är det enda som ledamöterna bektar, intet annat.”

Det låter fint, så här vid första anblicken, men vad menar Englund egentligen?

Det finns många studier som visar att uppfattningar om kvalitet färgas av förväntningar och föreställningar om bland annat kön och om vi ska tro Englund har Svenska akademiens ledamöter alltså lyckats frigöra sig från detta och är fullt fömögna att låta inget annat än verkets objektiva egenskaper påverka vad de uppfattar som kvalitet. Men om det är sant och om det finns något som heter objektiv kvalitet måste vi tyvärr dra den deprimerande slutsatsen att män är bättre författare än kvinnor.

Om det verkligen är så att akademien bara beaktar litterär kvalitet måste den manliga dominansen bland nobelpristagarna innebära att fler män än kvinnor skriver högkvalitativa böcker. Det tar så klart emot att gå med på den slutsatsen och det ligger närmare till hands att tro att Svenska akademiens ledamöter låter sin uppfattning om kvalitet påverkas av andra faktorer än de rent litterära.

Jag tycker faktiskt att Svenska akademien bör ge sig in i en riktig, intellektuell diskussion kring uppfattningar om kvalitet. Eller är det meningen att akademien ska vara en helig institution vars omdöme vi kan lita på och som är så upphöjd att en offentlig diskussion skulle gå över huvudet på oss vanliga medborgare?

Ja, jag vet att nobelpriset inte ska vara grundat i något demokratiskt beslut, men med tanke på att den här frågan väcks varje år vore det ganska trevligt av akademien att bemöta den på riktigt.

Annonser

One Comment

  1. En tänkbar tolkning är väl att akademien tidigare inte i tillräcklig grad har beaktat kvalitet, utan i stället prioriterat män som pristagare…?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s